Att göra kall sås till lax – en enkel guide

Vad är en kall sås till lax?

Kall sås till lax är en maträtt som innehåller en sås gjord för att komplettera smaken av lax. Såsen är kall och konsumeras ofta med rå, gravad eller rökt lax. Populära versioner av kall sås till lax inkluderar dill- och senapssås, citron- och vitlökssås eller krämig gräddsås.

Varför använda kall sås för lax?

Kall sås för lax används för att förbättra och balansera smaken av fisken. Med sina rika och krämiga smaker kan en kall sås bryta igenom det feta i laxen och lägga till en läcker kontrast. Det råa, gravade eller rökta lax kan ofta ha en stark, fullständig smak som är väl balanserad av en lätt och frisk kall sås.

Hur gör du en kall sås till lax?

Det finns många olika sätt att göra en kall sås till lax, men en enkel och populär metod är att blanda creme fraiche, dill, citronsaft, salt och peppar. Här är en steg-för-steg-guide om hur du gör en fantastisk kall sås till lax:

  1. Hacka dillen fint.
  2. Blanda den hackade dillen med creme fraiche.
  3. Tillsätt citronsaft till blandningen.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Låt såsen vila i kylskåpet i minst en timme före servering. Detta ger smakerna tid att sammansmälta.
Ingredienser Mängd Användning
Dill En knippe Ger såsen en fräsch och örtig smak
Creme Fraiche 2 dl Ger såsen dess krämighet
Citronsaft 1 st Ger en syrlig kontrast till laxens fetma
Salt Efter smak Enhancer de andra smakerna
Peppar Efter smak Lägger till en hetta

Var kan jag hitta recept på kall sås till lax?

Det finns otaliga recept på kall sås till lax tillgängliga online. Även om den exakta kombinationen av ingredienser kan variera något från recept till recept, så finns det en gemensam nämnare: de alla syftar till att skapa en sås som komplementerar och framhäver laxens naturliga smak på bästa sätt. Din lokala bokhandel eller bibliotek bör också ha kokböcker med recept på kall sås till lax.

Vilken typ av lax passar bäst med kall sås?

Kall sås passar bäst med rå, gravad eller rökt lax, men kan också fungera bra med kokt eller stekt lax. Kalla såser används ofta för att balansera det feta i laxen med frisk och god smak. Val av lax beror dock på personliga preferenser och kan variera beroende på vilken slags smakprofil man föredrar.

Relaterade inlägg