Drottning elizabeth, en närmare titt på drottningmodern

Om Drottning Elizabeth, Drottningmodern

Nedanbäckar vi på några av de mest frekventa frågorna folk har om den brittiska drottningen Elizabeth, oftast känd som ”Drottningmodern”.

Vem var Drottning Elizabeth?

Drottning Elizabeth var mor till drottning Elizabeth II och tidigare drottninggemål till kung George VI av Storbritannien. Hon är mest känd för sin starka anda och ledarskap under andra världskriget och för att ha vårdade det brittiska monarkiets anseende under en tid av stor förändring.

Födelsedatum Avlidningsdag Tid som Drottninggemål
4 augusti 1900 30 mars 2002 1936 -1952

Gjorde Drottning Elizabeth något betydelsefullt?

Absolut! hennes fasta, mod under kriget inspirerade hela nationen. Hon vägrade att lämna London under den tyska bombardemanget, och sa att ”Barnen kommer inte att gå utan mig, jag kommer inte att lämna kungen, och kungen kommer aldrig att lämna.” Hennes folkliga charm och pragmatiska inställning hjälpte också till att forma hur vi idag ser det moderna brittiska monarkin.

Vad gör Drottningmoderns arv speciellt?

Drottning Elizabeths arv sträcker sig långt bortom hennes levnadsår. Hennes betydelse som ett moraliskt och stabilt stöd till nationen under kriget glöms aldrig. Dock, hennes mest bestående arv kan vara hennes två döttrar, drottning Elizabeth II, Storbritanniens längsta regerande monark, och prinsessan Margaret, vars liv och förlust speglade mycket av monarkiets komplexitet och intriger på 1900-talet.

Relaterade inlägg