Forsgrenska badet – stilfullt badhus på Söder

Forsgrenska badet är en simhall som är belägen mitt på Södermalm i centrala Stockholm. Badet ligger i Medborgarhuset och här kan du bada i en tjugofem meter lång bassäng med ett djup på mellan en och en halv meter och tre meter.

Snabba fakta om Forsgrenska badet

Var?På Södermalm i centrala Stockholm
Varför gå hit?Om du vill bada i centrala Stockholm i vacker miljö
När?Forsgrenska badets öppettider ser du lite längre ner
Övrig serviceHär hittar du även gym och gruppträning

Forsgrenska badet – badhus med generösa öppettider

Forsgrenska badet mitt i Stockholm håller öppet alla veckans dagar, och måndagar till och med torsdagar kan du bada ända fram till klockan nio på kvällen.

  • Måndag till torsdag öppet från 06:30 till 21:00 
  • Fredagar öppet från 12:00 till 20:00
  • Lördagar är det öppet från 09:00 till 16:00
  • Söndagar från 09:00 till 17:00

När öppnar Forsgrenska badet på morgonen? Är du morgonpigg kan du bada här redan från 06:30 om du kommer måndag-torsdag. Fredagar öppnas badet klockan tolv, och på helgen är det klockan nio som gäller. På badet finns även gym, men det är osäkert om Forsgrenska badet erbjuder massage för tillfället. Har du jobb i närheten kan det vara skönt att inleda eller avsluta arbetsdagen med lite bad på Forsgrenska badet. 

Forsgrenska badet en spännande renovering

Ursprungligen öppnades Forsgrenska badet 1939, och innehöll då en över trettio meter lång bassäng som var mer än fyra meter djup. När Forsgrenska badet för ett antal år sedan renoverades, gjordes en spännande upptäckt. Under renoveringsarbetet hittades en så kallad tidskapsel. Tidskapseln som var gjord av bly var daterad till den elfte juni 1938, och innehöll ett exemplar av alla dagstidningar den aktuella dagen, alla handlingar från kommunfullmäktige kring beslutet att badet skulle uppföras, samt ett fotografi på en kvinna i en båt. 

För att föra traditionen vidare, skapades vid återinvigningen en ny tidskapsel med de ursprungliga föremålen kompletterad med föremål från nybyggnationen. Nybyggnationen av Forsgrenska badet har bibehållit byggnadens och badets tidiga drag av funkisstil, och den eleganta touch som badet förmedlar till sina besökare.

Forsgrenska badet – historia med tragik

Forsgrenska badet bär också med sig en tragisk historia. Det var på trappan till badet som Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh höll sitt sista tal den nionde september 2003, dagen innan hon knivhöggs på NK i centrala Stockholm. Anna Lindh avled dagen efter, den elfte september på Karolinska Sjukhuset. Även om badet för tankarna till denna sorgliga och tragiska händelse, så förknippar trots allt flertalet Stockholmare Forsgrenska badet med en stund avslappnande bad och lek. 

Badet är i dag ett av de mest populära badhusen i Stockholm, tillsammans med Eriksbergs Badet, Farsta simhall och Husbybadet. För stressade Stockholmare utgör Forsgrenska badet en liten oas i en stad där det annars kan vara både tidskrävande och krångligt att ta sig till en badplats för en stunds svalkande och uppfriskande bad. Att dessutom kunna kombinera det hela med att njuta av vacker arkitektur och en stund i gymmet, gör inte det hela sämre.

Bäst med Forsgrenska badet:

  • Centalt läge
  • Tillgång till gym och gruppträning
  • Dess vackra arkitektur

Relaterade inlägg