Gert Fylking, skådisen som blev komisk

Få om ens några svenskar, känner inte till Gert Fylking. Om inte annat minns man det äntligen, som Gert Fylking utropade varje år när Svenska Akademiens ständige sekreterare tillkännagav årets Nobelpristagare i litteratur. Fylkings “Äntligen!” dånade i lokalen oavsett hur oväntad och överraskande pristagaren än var. Men det var länge sedan, långt innan den infekterade schism inom Svenska Akademien bröt ut, som höll på att svepa med sig hela Nobelpriset.

Snabba fakta om Gert Fylking:

Vem?Gert Fylking
Var?Bor i Årsta
Gör?Numera pensionär, men förmodligen aldrig sysslolös
Ålder?77 år

Gert Fylking, barn och familj, samt bakgrund

Gert Fylking har totalt sex barn. Ett barn har Gert Fylking med sin senaste fru, Tanja Fylking.

Paret var gifta i sexton år. Sedan dess lever Gert Fylking ensam i lägenhet i södra Stockholm.

Gert Fylking växte upp i Stockholm och tillbringade mycket tid i sin barndom och ungdom i Stockholms skärgård. Fylking gjorde militärtjänst med goda vitsord, men relegerades efter att ha dansat alltför tätt med en dam på en bal.

I sitt tidiga vuxna liv umgicks Fylking en hel del med Christer Pettersson som senare kom att bli misstänkt för mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. I början av 2000-talet blev Gert Fylkings “äntligen” kommentar en stor anledning till att spä på hans kändisskap. Utropet var tänkt som en ironi kring att de flesta Nobelpristagarna i litteratur var okända för den breda publiken. Fylking blev sedermera portad från att närvara när Nobelpriset i litteratur tillkännagavs.

Gert Fylking i radio

Gert Fylking har i många år varit en populär radiopratare. Han har medverkat i otaliga radioprogram i bland annat Rix FM. Fräckisar signerade Gert Fylking är något av hans signum, och Gert Fylkings bästa fredagsfräckisar, har till och med samlats i bokform.

En annan tilldragelse som gjort honom berömd var Gert Fylkings deltagande i SM i lavemang, tillsammans med ständige vapendragaren Robert Aschberg.

En annan tilldragelse som många minns Gert Fylking för är hans berättelse om snöskottning, som handlar om en invandrad mans resa från att älska snöskottning till att bli bokstavligt tokig på den.

År 2009 gjorde Gert Fylking tillsammans med Robert Aschberg en “promenad” från norra till södra Sverige för att samla in pengar till forskningen kring prostatacancer. Just omöjliga upptåg har blivit något av hans varumärke. Av Gert Fylking kan du förvänta dig nästan vad som helst när som helst.

Mera galenskaper av Gert Fylking

Gert Fylking minns även av många som utklädd till kanin i centrala Stockholm. Några gånger har hans tilltag och uttalande då gått lite väl långt. Gert Fylking har uttalat sig om både zigenare och serber på ett sätt som fått PK-Sverige att storkna och gjort att han själv hamnat i rejält blåsväder.

På något sätt har han dock alltid trasslat sig ur problemen, och mycket av hans popularitet ligger nog i hans spjuveraktiga halvgalna beteende, som har vissa drag av Per Andersson. Denne Fylking kallad Gert i förnamn har helt enkelt vunnit svenska folkets hjärtan.

En stor del i hans framgång har dessutom förmodligen legat i att han aldrig tagit sig själv högtidligt. Han har hela tiden haft nära till hands att skämta och driva med sig själv och sin gubbighet. Ett sådant beteende har säkert gjort att han blivit förlåten, för sina ibland ganska grova övertramp.

Den seriöse Gert Fylking

Mitt i all galenskap kan det vara lätt att glömma bort att Gert Fylking även har en seriös och allvarlig sida. Gert Fylking har under många år arbetat som skådespelare och har medverkat i ett antal filmer. Bland de mer kända kan nämnas  “Mannen från Mallorca” som regisserades av Bo Widerberg och som bygger på Leif G W Perssons “Grisfesten”.

Gert Fylking har även medverkat i en filmatisering av de berömda “Hasselböckerna” såväl som i ett antal TV-serier, där “Kvällspressen” och “Talismanen” kan nämnas.

Utöver detta har Gert Fylking även uppträtt på Göta Lejon. Bland annat i en uppsättning av “Sound of Music”.

Gert Fylking kan se tillbaka på ett liv i både komikens och det seriösa skådespeleriets tecken. Även om de allra flesta kommer att minnas honom för hans tokiga och bisarra utspel som inte sällan retat gallfeber på etablissemanget, och gått emot många oskrivna regler och påbud.

Gert Fylkings allra bästa:

  • Utropet “Äntligen!” i samband med Svenska Akademiens tillkännagivande
  • Mannen från Mallorca
  • Vänskapen med Christer Pettersson
  • Som rosa kanin utanför NK

Relaterade inlägg