Gin fizz – lika enkel som elegant

Att använda gin som bas i drinkar har fått ett rejält uppsving under 2000-talet och en av de riktigt populära varianterna är Gin fizz. Det är en lätt, sötsur long drink eller cocktail, som ofta serveras i highballglas. Den är enkel att blanda till och det fina skummet på toppen ger drinken ett elegant utseende. 

Kort om Gin fizz:

Först känd 1887
…då publicerad iThe Bar-Tender’s Guide
…av författarenJerry Thomas
…som också skapatMartini, Whiskey sour, Tom Collins

Ett traditionellt Gin fizz recept 

 • 4,5 cl gin
 • 3 cl färskpressad citronjuice
 • 1 cl sockerlag
 • 8 cl soda- eller mineralvatten

Alla ingredienser utom sodavattnet ska skakas tillsammans med isbitar i en shaker. Därefter häller man upp i ett högt glas och toppar med sodavattnet. Vill man ha en riktigt god Gin fizz kan det vara en bra idé att använda en lite finare gin.

Gin fizz vs Tom Collins

Gin fizz har stora likheter med Tom Collins. Skillnaderna mellan dem är ganska små, men de finns absolut där. En Gin fizz ska skakas kraftigt för att bli skummig och man har is i shakern för att kyla drinken, som därefter ska silas ner i ett glas. Tom Collins däremot serveras hälld över is och man rör om drinken i stället för att skaka den. Tom Collins är lite sötare än Gin fizz eftersom man ska använda en något sötare gin till den. En annan skillnad är att det är vanligt att använda äggvita när man gör en Gin fizz. Då kallas den ofta Silver fizz.

Skummig konsistens med eller utan ägg

Något som är viktigt när man blandar en Silver fizz är att se till att skaka den utan is för att få till det snygga skummet på toppen. Många gillar den skummiga konsistensen man får med äggvita i drinken, men det är ju inte alla som kan eller vill ha ägg i sin drink. Är man vegan eller allergisk mot ägg kan man byta ut ägget mot kikärtsspad eller aquafaba som det också kallas.

Det är inte svårt att hitta recept på Gin fizz om man letar på nätet. Gin fizz tillhör drinkfamiljen Sour och listas ofta som en av de klassiska drinkarna. Tips på webbsidor med goda drinkrecept är:

 • Cocktail Chemistry (cocktailchemistrylab.com)
 •  Lyckasmedmat.se
 • IBA (iba-world.com)
 • Tasteline.se
 •  Drinkar.nu
 •  Drinkoteket.se
 • Fira fest (firafest.se)
 • Receptfavoriter.se

Kikar man in på wiki kan man se att det finns en hel rad olika, men alla lika enkla, varianter på Gin fizz med eller utan ägg. Vill man göra en Silver fizz, men inte vet vad man ska göra med äggulan kanske man kan prova att samtidigt göra en Golden fizz, där man använder äggula i stället för äggvita. Knäcker man i hela ägget har man vips fixat en Royal fizz. Vill man inte ha ägg alls kan man byta ut sodavattnet mot mousserande vin och få en Diamond fizz. 

Ramos Gin Fizz – nästan som en milkshake

En riktig Gin fizz klassiker är Ramos Gin fizz som närmast påminner om en milkshake och innehåller, förutom de klassiska ingredienserna, också limejuice, apelsinblomsvatten och vispgrädde. Den är enkel att göra precis som övriga Gin fizz-varianter, men kräver kanske lite mer ansträngning ändå. Ska man göra den på riktigt rätt sätt ska den nämligen skakas i hela tolv minuter! Men vill man bara ha en god drink utan att behöva träna armarna går det också bra att blanda sin Ramos Gin fizz med hjälp av en blender eller mixer.

Sloe Gin Fizz – en vintrigare variant med slånbärsgin

Gillar man slånbärsgin är Sloe Gin fizz något man verkligen borde prova. Sloe gin blir slånbärsgin på svenska och att tillverka gin med slånbär är en gammal brittisk landsbygdstradition. Vill man följa det gamla engelska receptet ska slånbären få mogna under oktober och efter att de plockats ska man sticka hål på skalet med en silvernål. Nuförtiden fryser man bären så att skalet spricker, vilket ju är en klart mer effektiv metod än att sitta och sticka hål på varje bär för hand.

Sloe gin fizz slog igenom i USA i början av 1900-talet och innehåller, utöver slånbärsgin, samma ingredienser som traditionell Gin fizz. En del tycker att slånbärsgin passar bäst på sommaren men med sin härliga rödaktiga färg är den ju också som gjord för vinterns alla fester. Vill man ha en lite juligare känsla kan man pudra lite kanel över skummet och kanske bjuda tomten på en drink när han kommer med julklapparna!

Relaterade inlägg