Hur länge är man gravid?

En vanlig fråga för de som funderar på att skaffa barn är; hur länge är man gravid? Det går inte att veta exakt på dagen hur länge man är gravid eftersom det inte alltid går att veta när befruktningen ägde rum. En graviditet varar i genomsnitt i 40 veckor eller 280 dagar. Veckorna/dagarna börjar räknas från den senaste mensens första dag. Hos barnmorskan får den blivande mamman ett beräknat förlossningsdatum, men det är bara en riktlinje. De flesta barn föds inte exakt på detta datum. 

Graviditeten kan vara längre än 40 veckor om du går över tiden. Om förlossningen inte sätter igång av sig själv får mamman hjälp att bli igångsatt på sjukhuset om graviditeten är uppe i 42 veckor. En graviditet kan också vara kortare tid till exempel om barnet föds för tidigt eller på grund av missfall eller abort. 

Hur länge kan man flyga när man är gravid?

Om man inte har särskilda besvär av graviditeten kan man resa som man vill. När det gäller flygresor har olika flygbolag regler kring detta. Det är vanligt att man inte får flyga de sista två månaderna i graviditeten. Det handlar oftast inte om att det är farligt för den gravida att flyga, utan handlar om att om förlossningen sätter igång för tidigt måste flygplanet landa och det vill man undvika. 

Hur länge kan man ha sex när man är gravid?

Barnet i magen påverkas inte om man har sex under graviditeten. Därför kan man ha sex under hela graviditeten om det känns rätt. Det är vanligt att sexlusten förändras under graviditeten och vissa kvinnor vill ha ett uppehåll, det är helt normalt. Man ska dock inte ha sex efter att vattnet har gått eller om kvinnan får blödningar. 

Relaterade inlägg