Hur många Beckfilmer finns det?

När man tänker på Beckfilmerna är det lätt att tänka på Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna, men den första Beckfilmen spelades in redan 1967 med Keve Hjelm som Martin Beck. Filmen heter Roseanna och handlar om att en död kvinna hittas i Göta kanal och ingen tycks känna till henne. Martin Beck tillkallas.

En annan mycket känd Beckfilm är Mannen på taket som spelades in 1976 och hade Carl-Gustaf Lindstedt i rollen som Martin Beck. Ytterligare en känd skådespelare som spelat Martin Beck är Gösta Ekman.

Hur många Beck-filmer finns det totalt?

Det har producerats Beckfilmer i flera olika omgångar. Så hur många Beckfilmer finns det totalt? Svaret är totalt 58 olika Beckfilmer. I de 46 senaste filmerna har Peter Haber spelat huvudrollen. Några av de tidigare filmerna har spelats in i utländska versioner, bland annat en ungersk och en rysk filmatisering. 

Tidigare säsonger

Hur många Beckfilmer fanns det 2015 och 2016? Under 2015-2016 spelades femte säsongen av Beckfilmerna in. Den innehåller åtta filmer med titlar som Rum 302, Familjen, Invasionen, Sjukhusmorden, Gunvald, Steinar, Vägs ände och Sista dagen. Den sjätte säsongen spelades in först 2018. 

Efter alla dessa filmer är frågan hur många nya Beckfilmer det finns att se fram emot. Inspelningen av fyra nya Beckfilmer startade i början på 2022 och det är detta år 25-årsjubileum för Beck.

Martin Becks granne

Det finns en karaktär i Beckfilmerna som blivit populär bland publiken. Det handlar om Becks granne. Beck och grannen står på sina balkonger och tittar på utsikten, pratar och dricker ett glas ihop. Grannen fanns inte med i de första filmerna, utan karaktären skapades först på 1990-talet.

Relaterade inlägg