Hur många kilometer är en mil och varför är det så krångligt?

Ska du ut på cykelsemester och sitter och studerar kartan? Kul! Att planera en spännande rutt är en rolig del av planeringen. Men är du helt säker på att du har koll på din matematik? Har du koll på hur många kilometer är en mil? Vet du ungefär hur snabbt och hur långt du kommer att cykla på en dag? Sådana saker är också viktiga att tänka på för att få en välbalanserad och njutbar cykelsemester. Om du inte visste det så är en svensk mil 10 kilometer

Hur många kilometer är en amerikansk mile?

Om du däremot ska på cykelsemester i USA, eller tittar på en amerikansk karta är det viktigt att veta hur du översätter deras längdenheter till våra. Hur många kilometer är en amerikansk mile? En mile är cirka 1.6 kilometer, så det är stor skillnad mot en svensk mil. Om du undrar hur många kilometer en engelsk mile är, så svaret detsamma som för en amerikansk mile. Äntligen något som är logiskt!

På Youtube finns det många historier om optimistiska vandrare på besök i Sverige som valt en rutt de trodde var mycket kortare, på grund av skillnaden mellan mil och mile.

Att kunna hålla isär kilometer, mil och miles är inte bara viktigt när det kommer till avstånd, utan även hastighet. I USA pratar man om miles per hour, vilket gör att både hastighetsmätaren i bilen och hastighetsskyltar är annorlunda. Det är verkligen viktigt att komma ihåg, så att du inte råkar köra i fel hastighet.

Nautisk mil och sjömil

Men kanske är det inte alls cykelsemester du ska på? Du föredrar kanske att segla. Då finns det ytterligare två enheter att hålla reda på. Nautisk mil och sjömil. Hur många kilometer är en nautisk mil då? Jo, den motsvarar 1,8 kilometer. För enkelhetens skull är en sjömil faktiskt lika lång.

Relaterade inlägg