Hur vet man om man är gravid?

Som kvinna kommer antagligen frågan “hur vet man om man är gravid” förr eller senare att bli aktuell. Hur snabbt kan man veta om man är gravid? Om du misstänker att du är gravid brukar det första tecknet vara att din mens uteblir. Mensen kan ju vara oregelbunden, men om det går för lång tid sen din förra mens finns chansen att du är gravid. Det är ungefär så snabbt man kan veta om man är gravid. Därför är det bra att hålla reda på sin menscykel.  

Ytterligare tecken på graviditet är att brösten ömmar och spänner. Du mår illa, oftast på morgonen, och kanske kräks du. Din aptit förändras och du kan bli känslig för vissa lukter. Eftersom hormonerna påverkas av en graviditet och att kroppen börjar förändras så kan du lättare bli ledsen och psykisk påverkad också. 

Hur vet man om man är gravid trots p-piller?

Om du tar p-piller enligt ordination är risken väldigt liten att du blir gravid. Det finns dock vissa saker som kan påverka effekten och försvaga den. Om du tar antibiotika kan detta påverka effekten. Blir du magsjuk kan det hända att du kräks upp tabletten innan den hunnit göra verkan. 

När du tar p-piller har du ofta en blödning varje månad, denna blödning är ingen riktig mens. Men om du blir gravid trots p-piller upphör oftast även denna blödning. Det betyder att det egentligen är samma tecken på att du är gravid både med och utan p-piller, det vill säga att din månatliga blödning upphör. 

Det finns kvinnor som är mycket sensitiva, och som känner sin egen kropp mycket väl, som redan innan alla klassiska symptom har visat sig, vet att de är gravida. 

Relaterade inlägg