Ilija Jurkovic – från fotboll till kriminalitet

Ilija Jurkovic från Vårby har helt säkert spelat mycket fotboll på gården under sin uppväxt. Det har sagts om honom att han var en ung spännande spelare med framtiden framför sig. Hans fotbollskarriär som yttermittfältare i AIK var en gång i tiden mycket lovande. Men en knäskada och och så kallat “dåligt sällskap” ledde det unga fotbollslöftet in på ett kriminell sidospår. Ännu finns dock kärleken för fotbollen kvar. 

Snabba fakta om Ilija Jurkovic:

Ålder?Född 27 mars 1997
Uppväxt?I Vårby 
Först känd förLovande fotbollskarriär
Är numeraKriminell 

Ilija Jurkovic – ung och lovande i AIK

Ilija Jurkovic kommer från Vårby och är född i mars 1997. Han började som en mycket lovande fotbollsspelare. Med sin plats som yttermittfältare imponerade han först i Vårby Gårds IF. Redan 2013 omnämndes den då 16-årige Ilija som aktuell för provspel i flera utländska klubbar. Det blev dock AIK som värvade honom från Vårby.

Ilija har spelat i:

  • Vårby Gårds IF
  • AIK U17
  • AIK U19
  • Vasalunds IF

2014 var 17 årige Ilija Jurkovic en av Sveriges mest lovande fotbollsspelare och medlem i ungdomslandslaget. Han fick skjuts från Vårby gård med Nabil Bahoui AIK:s nummer 10, nu toppforward tidigare mittfältare, till träningspassen. Och Ilija sägs ha en liknande spelstil som Nabil. En annan viktigt person för Ilija var Alexander Milosevic, AIK:s mittback nummer 5. Han var som en slags storebror och mentor när Ilija tränade med seniorerna.

När Ilija spelade i AIK rapporterades det att han var aktuell för transfer till Assyriska. Han var också på en testperiod i Östersund. Det blev blev dock Vasalunds IF som knep honom. Enligt Transfermarkt skedde detta den 31 mars 2016. Där någonstans tar Ilijas karriär en olycklig vändning. En sommardag i Halmstad drar Ilija Jurkovic sönder korsbandet i ena knät och det blir början på slutet för hans fotbollskarriär. Alla trodde att han hade framtiden framför sig. Istället ville ödet annorlunda och han drogs in i den kriminella världen. 

Älskar fotboll

Kanske var det skadan och den långa läkningsprocessen som ledde till att det blev för mycket tid över och att fokus började ligga på sämre saker. Ilija har nu suttit i fängelse vid två tillfällen. Detta har dock inte stoppat hans kärlek och intresse för fotbollen. Under sin tid på anstalten spelade han fotboll varje dag och han tittade också mycket på fotboll. Medan han satt i fängelse följde han sina gamla lagkamrater på TV när de spelade matcher. Han är glad för sina gamla lagkamraters skull och skriver till dem på Instagram och Facebook och hejar på. Ilija älskar fotboll och säger att det var ett misstag att han började med annat. 

Jurkovic på Flashback

Ilija har erkänt flera av de brott han begick efter att ha dragits in i den kriminella världen. Det handlar om medhjälp till mordförsök, grovt vapenbrott och medhjälp till penningtvätt. Han har därför suttit i fängelse två år. Han är fortfarande misstänkt för fler brott men hävdar själv att han är oskyldig till dessa. 

Ilija Jurkovic fanns med på polisens Rimfrostlista. Rimfrost var en polisoperation som startade i november 2019 och pågick i sex månader. Operationen var riktad mot det svenska gängvåldet. Den startades med anledning av att en 15-årig pojke mördades vid Möllevångstorget i Malmö. Operationen utökades sedan till Stockholm och Uppsala. På polisens Rimfrostlista över Stockholm finns därför Ilija Jurkovic med som en av Stockholms farligaste gängledare. Ilija själv tycker dock att polisen överdriver hans roll.

Ännu är dock inte polisen klar med Ilija. I oktober 2022 rapporterades det att han nu åtalas för brott begångna under 2020. På Flashback finns ett återgivande av den aktuella stämningsansökan. Det handlar om förberedelse till mord på Maykil Yokhanna, Robin Günes och Benjamin Mahdi, samtliga ledande i ett kriminellt nätverk. Ilija ska ha skaffat sig en automatkarbin och en pistol i syfte att skjuta dessa tre män.

Är Ilija Jurkovic från Korcula?

Namnet Ilija Jurkovic är inte direkt ett typiskt namn med långa svenska anor. Däremot är det ett namn som inte är ovanligt i Kroatien och känt till exempel på den idylliska ön Korcula. Man får hoppas att Ilijas namne där har lyckats bättre i livet. En tillvaro vid Medelhavet känns onekligen med lockande än en tillvaro i svenska fängelser.

Relaterade inlägg