P3 historia – ett måste för alla historieälskare

Sveriges Radios succépodd P3 historia fungerar både för barn och vuxna. Den är perfekt för den som behöver friska upp historieämnet eller lära känna personerna som skapade vår gemensamma historia. Flera avsnitt handlar om svenska kungligheter. Men också ämnen som häxjakten, antiken och andra världskriget tas upp i olika avsnitt.

Några snabba fakta om P3 Historia podcast

Var?Sveriges Radio P3 historia, Poddtoppen
Programledare?Cecilia Düringer
Antal avsnitt?157 stycken
Längd?30–60 minuter

Historien bakom P3 Historia podd

P3 dokumentär historia är radiopodden som lärarna uppmanar sina elever att lyssna på. Men så görs den också av en gymnasielärare i historia, Cecilia Düringer. Podden startades 2017 och Cecilia Düringer har själv sagt i intervjuer att podden ska vara lite som en historielektion. Innan hon gör ett avsnitt läser hon flera böcker om ämnet eller personen som hon ska skildra. Sedan tar det ungefär en och en halv vecka att skriva ett manus som hon sedan läser in.

Språket i podden är modernt och vardagligt utan krångliga ord. Intressanta fakta blandas med små fina detaljer som gör berättelsen mer levande. Sättet historien berättas på är rappt och snärtigt vilket gör att det aldrig blir tråkigt. Kanske är det också därför som radiopodden är en sådan succé? Samma år som podden historia i P3 hade premiär vann Cecilia Düringer Stora Radiopriset som årets rookie.

P3 historia bästa avsnitt:

  • Cixi – Kinas kontroversiella sista härskarinna
  • Lovisa Ulrika – frihetstidens upplysta drottning
  • Mary Shelley – mor till Frankenstein och hans monster
  • Patrice Lumumba – Kongos mördade frihetshjälte
  • Eleonora av Akvitanien – medeltidens mäktigaste drottning
  • Drottning Margareta – Nordens mäktigaste regent
  • Karl Marx – vapenlös revolutionär
  • Carl Michael Bellman – älskad nationalskald och hopplös slarver
  • Olaudah Equiano – från förslavad till frihetshjälte
  • Süleyman I – sultan under Osmanska rikets guldålder

P3 historia – häxjakten och 1600-talet

Sverige var länge förskonat från häxprocesser men 1675 började det hända saker. I P3 historias berättelse om häxprocesserna i Sverige får man följa några av de kvinnor som fick sätta livet till. Man får också en bättre inblick i hur det var möjligt och vilka konsekvenserna blev för familjerna och barnen. I ett avsnitt berättas om Malin Matsdotter som blev den sista att offras i häxjakten och som blev levande bränd på bål. Under samma tid som häxbålen brann får vi i ett avsnitt följa drottning Hedvig Eleonoras väg till makten i Sverige.

3 poddavsnitt om häxjakten och 1600-talet:

  • Det stora oväsendet – den vansinniga häxjakten
  • Malin Matsdotter – levande bränd på häxbålet
  • Hedvig Eleonora – drottning, änka och maktspelerska

P3 historia – andra världskriget

P3 historia handlar inte om att lära sig årtal utan om att förstå skeendet genom att berätta om de olika människoöden som präglat vår historia. I ett av de avsnitt som handlar om andra världskriget får man följa med Raoul Wallenberg till Budapest under Förintelsen då han räddade tusentals människor på bekostnad av sitt eget. Även SS-officeren Kurt Gerstein berättelse hörs i ett avsnitt. Hur han var en del av Förintelsens hjul men samtidigt försökte slå larm till omvärlden om det som skedde. Bland annat genom att ge en detaljerad rapport till den svenska diplomaten Göran von Otter. Det finns också ett avsnitt om Sophie Scholl som offrade sitt liv i kampen mot nazismen under andra världskriget.

3 poddavsnitt om andra världskriget:

  • Raoul Wallenberg – en ljusgestalt i Förintelsens mörker 
  • Kurt Gerstein – nazistbödel eller sanningsvittne?
  • Sophie Scholl – studenten som trotsade Hitler

P3 Historia – nya avsnitt

P3 historia producerar hela tiden fler avsnitt och det släpps ett nytt avsnitt i veckan. Avsnitten är enkla att ta del av på Sveriges Radios hemsida för nedladdning eller direkt lyssning. Många avsnitt går också att hitta på Poddtoppen. För att hitta avsnitt kan man söka på person, tema eller årtal.

Relaterade inlägg