Peter Rätz – en brännmärkt hjälte i det fördolda

På forum som Flashback spekuleras det stort och brett om en man vid namn Peter Rätz. Eller är det ens hans riktiga namn? Det rör sig många mysteriet runt den mannen och länge troddes han vara död. Ja, priset för att avslöja grovt kriminella kan vara högt.

Snabbfakta om Peter Rätz

Född1965
FödelseortFalun
Känd förInfiltratör åt Polisen
BöckerNio år som undercoveragent (Dick Sundevall, 2009)Brännmärkt (Peter Rätz, Karin Aspenström, 2020)Rättslös (Peter Rätz, Karin Aspenström, 2014)
DokumentärInfiltratören (SVT, 2021)

Peter Rätz dödsannons som aldrig fanns

Peter Rätz har blivit känd för något så ovanligt som att vara informatör åt den svenska polisen. Han värvades när han arbetade på en krog i Stockholm år 1995 för att infiltrera kriminella organisationer. Uppdraget var att han skulle vinna deras förtroende och sedan avslöja deras planer för polisen.

Med hans hjälp kunde polisen göra flera gripanden och det tog nästan tio år innan han blev avslöjad. Då var han tvungen att fly med sin fru Susanne och deras två månader gamla barn. Polisen lade stora resurser på att fejka hans död. Med deras hjälp angavs hans dödsorsak till tsunamin i Sydostasien år 2004.

Peter Rätz var dock aldrig död. Några år senare återvände han och är nu aktuell i en ny dokumentär på SVT. Men hur kunde hans liv ta en så märklig vändning?

Peter Rätz – från Falun till Bandidos

Peter Rätz växte upp i Falun med föräldrar och syskon. Enligt egen utsago var han ett normalt barn som gjorde normala saker. Han var social och blev som ung vuxen populär bland tjejerna. Han följde i sin mammas fotspår och började arbeta på restaurang. Det var hans yrkesval som tog honom till Stockholm och de trendiga krogarna där grovt kriminella hänger tillsammans med eliten.

Detta skedde under 1990-talet, då de kriminella mc-gängen hade kommit till Sverige. Snart blev han erbjuden att gå med i Brödraskapet MC. Peter tackade först nej, eftersom han inte kände för att bli en riktig förbrytare. Fram till dess hade han bara åkt dit för ett relativt oskyldigt snatteri.

Peter fick dock påhälsning av ett par poliser som ville att han skulle gå med i Brödraskapet för att bli deras informatör. För att göra en lång historia kort gick han med på deras erbjudande. Efter några år hade han infiltrerat flera kriminella organisationer:

  • Brödraskapet
  • Bandidos
  • Ryskestniska maffian
  • Hells Angels

9 år som den “kriminella” Peter Rätz

Peter Rätz bidrog till att flera brott förhindrades och att många av Brödraskapets medlemmar kunde lagföras. Gänget slets dock isär av inre stridigheter – något som Peter Rätz ska ha bidragit till. Vid det här laget ville Peter dra sig ur och lämna det kriminella livet bakom sig. Framtiden skulle dock visa sig ha annat i sitt sköte.

Istället blev han kontaktad av en norsk polis som ville att han skulle infiltrera Bandidos. Peter gick med på detta och var återigen framgångsrik med att nästla sig in i organisationens ledning. Med Peters hjälp gjordes stora och avgörande tillslag.

Peters “kriminella” karriär tog riktig fart och han infiltrerade den ryskestniska maffian. Vid tiden smugglade de både narkotika och unga kvinnor som utnyttjades genom trafficking. Under alla dessa år trodde de flesta inom Polisen att Peter var en förbrytare. Endast ett fåtal poliser kände till hans verkliga motiv.

Peter Rätz blev avslöjad

Som en sluten cirkel blev han till slut avslöjad i sin egen hemstad, Falun. Bandidos skickade dit honom som fredsmäklare mellan rivaliserande kriminella gäng. Hotellet där mötet hölls stormades av polis och Peter Rätz greps.

Även om tillslaget mot fredsmötet lyckades innebar det att Peter Rätz täckmantel röjdes när Dala-Demokraten skrev om brottsprovokation. Peters roll i det hela var uppenbar och det fanns inget annat alternativ än att fly. Susanne, som har varit Peters sambo genom alla år, tvingades till samma öde.

Idag håller hans sig fortfarande undan och priset på hans huvud finns kvar. Numer uppger han sig leva ensam och på runtresande fot. Om man ska tro hans makalösa berättelse har han gjort oerhörda uppoffringar och insatser för den svenska polisen. Men priset han har fått betala är skyhögt.

Relaterade inlägg