Therese Johaug – en gigant i skidvärlden

Att se ett damlopp i längdskidor de senaste åren har sällan varit spännande. Högst upp på pallen hamnade nämligen allt som oftast norskan Therese Johaug. Hon har vunnit i princip allt som går att vinna och gjort livet surt för många svenska skidåkare och skidfantaster. 

När hon nu har lagt världscupskidorna på hyllan passar det bättre än någonsin med en överblick över skiddrottningen och hennes karriär – både topparna och dalarna.

Snabbfakta om Therese Johaug

Föddes25 juni 1988
Längd162 cm
FamiljMamma Gro, pappa Thorvall och tre syskon: Karstein, Joakim och Veronica Johaug
PartnerFörlovad med Nils Jakob Hoff
Världscupsegrar50 individuella, 82 totalt
OS-medaljer6 medaljer, varav 4 guld
Förmögenhet50 miljoner kronor
Instagram@johaugtherese

Succén för Therese Johaug vinter-OS 2022

Vinter-OS 2022 var omtumlande för många. Att hålla en stor idrottstävling mitt under rådande pandemi innebar många utmaningar, och det norska skidlandslaget hade det inte lättare än andra. Bara någon vecka före premiärloppet letade sig smittan in i laget och många, inklusive Therese Johaug, var rädda att drömmen om OS skulle krossas. För några blev det verklighet. 

Men Johaug klarade sig undan viruset och kom till start till slut. Och som hon gjorde det. Hon var i toppform och verkade åka snabbare än någonsin. Under mästerskapet tog norskan hem tre individuella guld. Efter 10 km klassiskt, 15 km skiathlon och 30 km fristil fick hon ställa sig högst upp på pallen och fira. OS 2022 blev alltså en stor succé. 

Therese Johaug avstängning för doping

Karriären har dock inte bara kantats av framgångar och prispallar. Den 16 oktober 2016 kom det ut att Johaug hade testats positivt ungefär en månad tidigare för clostebol, ett dopingpreparat. Enligt det norska skidförbundet och Johaug själv kom ämnet från en läppsalva hon hade använt.

Fallet spreds snabbt i media och turbulensen runt en av världens största skidåkare var stor. Till slut, i februari 2017, dömdes norskan till 13 månaders avstängning. Detta blev dock förlängt till 18 månader efter att domen hade överklagats till Cas, idrottens skiljedomstol. Detta gjorde att Therese Johaug missade OS 2018, något som gjorde att framgångarna 2022 betydde extra mycket.

Hösten 2018 återvände Johaug till världscupens skidspår med målet att återigen vara på toppen av prispallen. Det visade sig att träningen under avstängningen hade gett resultat. Hon var på nytt en av skidvärldens starkast lysande stjärnor. 

Har Therese Johaug barn?

Under våren 2022 meddelade Therese Johaug att hennes elitsatsning hade nått sitt slut. Med en överlägsen seger i sitt sista individuella lopp, som gick av stapeln i Falun, slutade hon verkligen på topp. Facit efter en lång och framgångsrik karriär såg då ut såhär:

  • 6 OS-medaljer: 4 guld, 1 silver, 1 brons
  • 19 VM-medaljer: 14 guld, 2 silver, 3 brons
  • Vunnit den totala världscupen 3 gånger
  • Vunnit distanscupen 5 gånger

När Therese Johaug avslutade karriären hade hon bara några månader tidigare förlovat sig med Nils Jakob Hoff. Under intervjuer efter avslutet har hon sagt att hon är sugen på barn och familjeliv i framtiden, men hon har alltså inga barn ännu. Hon har även sagt att hon nu vill engagera sig i unga kvinnors hälsa, något hon brinner mycket för.

Vem är Therese Johaug partner?

Therese är som sagt förlovad med Nils Jakob Hoff. Han är född 1985 och därmed är han alltså 3 år äldre än Therese. De har varit ett par sedan 2014. Nils Jakob är en norsk roddare och har deltagit i ett par olympiska spel, både 2012 och 2016 med en 7:e plats som bäst. Utöver det har han också vunnit ett VM-guld 2013 i dubbelsculler tillsammans med Kjetil Borch. I övrigt jobbar han som läkare.

Senaste nytt